september 2023

‘Springen in het diepe’ is een uitdrukking die betekent dat je iets onderneemt zonder vooraf de gevolgen daarvan te weten. Denk aan het beëindigingen van een relatie of juist het aangaan van een nieuwe. Of een carrière switch. Je neemt een belangrijke stap zonder enkele garantie dat je actie een succes wordt. Dat duwt je uit je comfortzone, en daarom is het ook zo eng. Je voelt je onzeker over hoe je toekomst eruit zal zien. Wat als het mislukt? Wat zullen de anderen ervan denken? Wat als je de verkeerde keuze maakt? Het liefst wil je eronder een groot vangnet ophangen voordat je de grote sprong waagt. Maar er is geen vangnet. En daarom is het angstaanjagend om in het diepe te springen!

Helaas worden onze keuzes in het leven vaak beïnvloed door angst, onze grootste tegenstander en de minst betrouwbare adviseur. Maar het is ook heel natuurlijk en volkomen normaal om bang te zijn voor het onbekende. Waar haal je dan de moed vandaan om toch een sprong te wagen? Meestal krijg je ergens advies dat je vertrouwen in jezelf moet hebben of je hart volgen of je angst overwinnen. Wat voor mij mijn hele leven heeft gewerkt, is: nieuwsgierig zijn. Ik ben ontzettend nieuwsgierig naar wat er gaat komen – elke dag weer, bij kleine en grote beslissingen. Meestal ben ik zo nieuwsgierig dat ik zelfs een behoefte voel om een sprong te wagen! Ik was nieuwsgiering toen ik op mijn drieëntwintigste naar Nederland verhuisde. En ook toen ik op mijn viertigste mijn vaste baan opzegde. En ook toen ik een paar weken geleden op mijn vijftigste ging bungeejumpen.

Dus laten we nieuwsgierigheid koesteren als de gids, die ons innerlijke vuur aanwakkert en ons de sprong in het diepe laat wagen, met een opgewonden hart en een glimlach op ons gezicht. Want het is in die momenten van nieuwsgierigheid en avontuur dat we echt leven!