Sinds twintig jaar schrijf ik schoolboeken: Engelse leerboeken voor middelbare scholen. De teller staat inmiddels op meer dan zestig boeken, geschreven voor verschillende educatieve uitgeverijen zoals Malmberg en Noordhoff. Een paar jaar geleden was Netflix een actueel onderwerp voor de teksten in de schoolboeken, want er was sprake van een opkomend probleem bij de jongeren – bingewatching. De jeugd keek uren achter elkaar naar series op Netflix en dat werd dan weer door volwassenen veroordeeld, want werd er gesteld, het was slecht voor de gezondheid. Je zou zelfs insomnia kunnen ontwikkelen, slapeloosheid dus.
Vorige week ging ik met een vriendin lunchen in Amsterdam. We hadden elkaar een tijdje niet gezien en moesten nodig bijkletsen. Relaties, kinderen, gemeenschappelijke vriendinnen en tientallen andere onderwerpen werden besproken. En alsof het allemaal vanzelfsprekend was, kwamen ook de twee volgende vragen voorbij: ‘Wat kijk jij nu op Netflix?’ en ‘Heb je Bridgerton seizoen 2 al gezien?’. Netflix is dus niet alleen meer voor jongeren. Netflix is het nieuwe credo, onderdeel van ons leven en niet meer weg te denken uit onze woonkamers. De streamingdienst heeft momenteel 219 miljoen abonnees wereldwijd, en ook ik samen met mijn partner geniet af en toe van een avondje netflixen.
Dus is Netflix helemaal geweldig? Ik twijfel daar aan, want de streamingdienst krijgt een steeds grotere invloed op onze samenleving door ons denken over goed en kwaad te beïnvloeden. Zo zou de serie Making a Murderer, waarbij de verdachte in een Amerikaans moordproces actief gevolgd wordt, van invloed zijn op de juryleden bij deze zaak en zelfs een bepaald beeld schetsen van de Amerikaanse rechtspraak in zijn geheel. En zo zou Morten ervoor zorgen dat Nederlanders nog wantrouwiger tegenover de nationale politiek staan. Netflix heeft ons leven definitief veranderd, en misschien ook deels verrijkt. En nu ben ik benieuwd naar in hoeverre het zijn invloed in de komende jaren zal laten gelden.