oktober 2021

MSSR stond voor Moldavische Sovjetische Socialistische Republiek. Samen met de andere veertien republieken vormde MSSR de Sovjet Unie. Net als in de andere republieken werd hier een Russische leger gestationeerd.

In 1990 viel de Sovjet Unie uit elkaar en werden alle republieken onafhankelijk. MSSR werd Moldavië. Als je goed op de kaart van het land kijkt, zie jij dat er een rivier door het midden stroomt. De rivier heet Dnestr. Het stukje land boven de rivier heeft zichzelf na de val van Sovjet Unie onafhankelijk verklaard. Ze noemen zichzelf Pridnestrovje. Het land is door niemand erkend en bestaat officieel dus niet. Toch hebben ze daar eigen munteenheid, eigen regering en eigen leger (restanten van de Russische 14de leger legioen van vroeger).

Tussen Pridnestrovje en de rest van Moldavië is er een grens, bewaakt door militeren. Pridnestrovje wordt gerund door twee voormalige KGB-agenten die samen een bedrijf genaamd Sheriff BV hebben. Tot vorige week dinsdag wist niemand waar Sheriff voor stond, maar nu weet de hele wereld het. En Sheriff is niet alleen een naam van een voetbal club die in privé bezit is van Sheriff BV. In Pridnestrovje heet alles Sheriff: benzinepompen, supermarkten, apotheken, banken enz. Want alles daar is eigendom van Sheriff BV, die uiteraard erg goede contacten heeft met Poetin. Het land is corrupt. Als je er doorheen reist, ga je terug in de tijd, want overal staan nog beelden van Lenin, Marx en Engels, net als in de tijden van de Sovjet Unie.

Hoe weet ik dat allemaal? Ik ben opgegroeid in Moldavië, van mijn eerste levensjaar tot mijn drieëntwintigste heb ik daar gewoond. Twee jaar geleden heb ik nog samen met mijn vriend onderweg naar Odessa een bizarre rit gemaakt door Pridnestrovje. Maar dat is wellicht onderwerp voor de volgende column…