mei 2023

Sinds het begin van de coronacrisis hebben vele duizenden zelfstandige ondernemers een beroep gedaan op de “Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers” (Tozo). Alleen in de eerste periode al, maart tot en met mei 2020, ging het naar schatting om 374.000 aanvragen.

Er is inmiddels gestart met het controleren van verstrekte Tozo-uitkeringen, oftewel of de uitkeringen rechtmatig waren. Dat gebeurt door een organisatie genaamd Zaffier. Volgens minister Koolmees leidt het controleren van gegevens tot een grote aantal terugvorderingen. ‘Waarom?’ vroeg ik me af. Ik informeerde ernaar bij mijn vriendin, die destijds ook een klein bedrag aan Tozo-uitkering heeft mogen ontvangen. Volgens haar is een terugvordering voor veel ondernemers een onaangename verrassing, want zij hebben bijna geen van allen ooit te maken gehad met inkomensvoorzieningen en hebben daarom geen rekening gehouden met de terugvorderingen.

Mijn vriendin moet het door haar ontvangen bedrag waarschijnlijk ook terugbetalen. De centen heeft ze uiteraard niet paraat op haar rekening. Dat geldt voor vele MKB’ers, ben ik bang. Een groot aantal ondernemers komt nu in de financiële problemen. Mijn vriendin vertelde me dat een Zaffier-medewerker haar al zeker drie maanden lang regelmatig mailt en vraagt naar steeds meer aanvullende inkomstengegevens. Ik leef met mijn vriendin mee. En als ik haar verhaal hoor, vraag ik mij de volgende twee dingen af. Ten eerste. Hoe verhoudt zich het salaris van een fulltime Zaffier-medewerker tot de tweeduizend euro steun die mijn vriendin destijds heeft gehad? Ten tweede. Booking.com kreeg in de tijden van de coronacrisis 65 miljoen euro steun van de Nederlandse overheid. Na forse kritiek op de bonussen die het bedrijf aan de top had uitgekeerd, heeft Booking.com beloofd om de steun terug te betalen. Ik weet echter niet of dat daadwerkelijk ook is gebeurd. Wat ik zeker weet is dat KLM maar liefst 1,7 miljard euro aan staatssteun ontving, die ze niet terug hoeven te betalen. Word hier soms met twee maten gemeten?