juni 2024

Hier zit ik dan, terug in Chișinău, waar ik niet alleen opgroeide, maar waar mijn verhalen ook hun wortels hebben. Terwijl ik hier ben voor de boekpresentatie van mijn laatste thriller, “Moordende paardenrace”, nu vertaald in het Roemeens als “Cursa ucigașă”, word ik opnieuw geconfronteerd met de complexe charme van Moldavië.

Moldavië is een land van contrasten, rijk aan geschiedenis en tegelijkertijd het armste land van Europa. Het is een plek waar schoonheid en verval naast elkaar bestaan, waar de grootsheid van uitgestrekte wijngaarden contrasteert met de armoede van het dagelijks leven. Dit land is niet voor iedereen; het vereist een open hart en een sterke geest om de rauwe werkelijkheid te omarmen. Maar voor wie bereid is te kijken en te voelen, biedt het een diepe menselijke ervaring.

Wil je met me mee op reis naar Moldavië? Volgend voorjaar leid ik een unieke reis langs de plekken die het hart van het land vormen. We verkennen de bruisende straten van Chișinău, bezoeken mijn favoriete plekken en delen de verhalen erachter. Je zult de lokale cultuur van dichtbij ervaren, van levendige markten tot serene parken. Een bijzonder moment is het bezoek aan de wijnkelders van Cricova, die ongeveer 1,25 miljoen flessen wijn herbergen, waarvan de oudste uit 1902 stamt. De 120 kilometer lange tunnels, oorspronkelijk uitgegraven in de 15e eeuw, vormen de langste wijnkelder ter wereld. Tijdens onze reis bezoeken we ook Transnistrië, een door geen enkel land erkende regio waar het verleden van de Sovjet-Unie nog steeds voelbaar is. De reis voert ons tevens naar Orheiul Vechi, een historisch complex in een adembenemend landschap, bekend om zijn oude rotskloosters en archeologische schatten die duizenden jaren menselijke aanwezigheid vertellen. Deze plekken tonen de spirituele diepte van Moldavië en zijn complexe geschiedenis, inclusief de invloed van recente conflicten, zoals de nabijheid tot Oekraïne.

Ik nodig je uit om volgend voorjaar met mij deze onvergetelijke reis te maken en de echtheid en charme van Moldavië te ontdekken. Kijk op https://reizenmoldavie.nl/reizen/vera/