juni 2022

De spanning op de arbeidsmarkt neemt verder toe. Volgens de recente cijfers van CBS staan er tegenover elke 100 werklozen 133 vacatures. In deze vreemde wereld van stevige personeelstekorten grijpen werkgevers alles aan om aan personeel te komen. Zo biedt een restaurant in Amsterdam een bijzondere startbonus voor hun nieuwe chef-kok: een woonruimte, compleet gemeubileerd, in een populaire buurt binnen de ring. Fokke de Jong, oprichter en eigenaar van SuitSupply, heeft 4000 euro over als een werknemer een nieuwe collega aandraagt. DPG Media en het Mediahuis biedt 1000 euro bonus aan wie nu een krantenwijk neemt of een nieuwe collega aanmeldt.

De meeste vacatures staan open in de handel, de zakelijke dienstverlening en de zorg. Het aantal vacatures is meest gegroeid in de horeca. Het lijkt alsof niemand meer gewoon normaal werk wil doen. Iedereen wil geld verdienen met bitcoins en influencing op Instagram. Iedereen wil het pad van 28-jarige miljardair Gary Wang volgen. Deze nieuwkomer op de Forbes World’s Billionaires lijst is medeoprichter van cryptocurrency exchange FTX en heeft dus zijn rijkdom te danken aan crypto. Vooral bij de jongere mensen vindt er een enorme verschuiving plaats in hun normen en waarden. Hun waarneming van de wereld gaat voornamelijk via social media, en daarom meldt bijna niemand zich meer voor ambachtelijke opleidingen zoals bijvoorbeeld dakdekker. En dat terwijl er een groot tekort is in Nederland aan riet- en leidekkers.

De instroom vanuit het mbo is gestokt. De opleiding bestaat op papier nog wel, maar in de praktijk worden er geen dakdekkers meer opgeleid en zijn er straks dus geen dakdekkers meer te vinden in Nederland. Hetzelfde geldt voor andere ambachtsberoepen zoals fietsreparateur, kledinghersteller of pianotechnicus. Honderden ambachten worden met uitsterven bedreigd. Hoe gaat onze samenleving er straks uitzien zonder dakdekkers, winkelpersoneel en krantenbezorgers? Weet jij het? Ik niet.