juni 2021

‘Als het allemaal weer mag, zullen we dan dansen tot de zon opkomt?’ Deze zin komt uit het liedje ‘Knaldrang’ van de Nederlandse zangeres Merol. Ze zingt over alles wat ze mist door het coronavirus, en dan ook werkelijk alles, inclusief seks op het toilet tijdens een avondje stappen.

Sinds ik het liedje voor het eerst heb gehoord, vraag ik me steeds af hoe ons leven eruit gaat zien wanneer de pandemie voorbij is, we allemaal gevaccineerd zijn en we weer alles mogen doen. Gaan we met z’n allen knallen? Gaan we feesten, geld uitgeven en leven alsof er geen morgen bestaat? Komt er een herhaling van de roaring twenties aan? De situatie van de roerige jaren twintig van de vorige eeuw, is naar mijn mening te vergelijken met de aankomende postcorona periode. Toen was de Spaanse griep net voorbij, en ook de Eerste Wereldoorlog. De economie trok aan en mensen waren in een euforische stemming, want ze hadden geld en kregen eindelijk de mogelijkheid om te genieten van het leven.

Volgens het recente onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vindt meer dan de helft van de Nederlandse bevolking sparen zinvol, wat absoluut niet het geval was voordat de pandemie begon. En volgens de cijfers van ABN AMRO hebben we in Nederland tijdens de pandemie maar liefst 43 miljard euro meer gespaard dan zonder de pandemie het geval was geweest. Het geld hebben we dus. Gaan we het uitgeven aan reizen, luxe goederen, feestjes of beursaandelen? Of worden we juist veel voorzichtiger met uitgaves en blijven we doorsparen? In de jaren twintig koos men voor de eerste optie, met als resultaat dat na een tijdje het realisme uit het oog werd verloren en er een zeer hevige en langdurige economische repressie uitbrak. Ik zou zeggen: learn your lesson.