juli 2024

De EK voetbal is begonnen, en daarmee ook een geweldige tijd voor voetballiefhebbers. Op televisie zag ik beelden van enthousiaste Nederlandse supporters die in een Oranjemars richting een voetbalstadion liepen op de dagen dat ons team moest spelen. Toen bedacht ik dat het me leuk leek om die oranjegekte eens mee te maken, zeker nu het EK zo dichtbij is (anderhalf jaar geleden waren we naar het WK in Qatar geweest, wat een bijzondere ervaring was, maar anders dan een doorsnee kampioenschap).

Gelukkig vond mijn vriend het ook een leuk idee om naar Duitsland te rijden. We gokten dat Nederland als tweede in de poule zou eindigen en daarom op maandag 1 juni in Düsseldorf zou spelen. Het weekend daarvoor moesten we voor een evenement op de Hoge Veluwe zijn. Düsseldorf ligt op een uurtje rijden daarvandaan. We kochten tickets en boekten een hotel.

Een paar dagen later bleek helaas dat het Nederlandse elftal als derde was geëindigd en dus op dinsdag in München moest spelen. We besloten toch naar Duitsland te gaan om van de voetbalsfeer te genieten. En zo zaten we op maandagmiddag in het centrum van Düsseldorf te lunchen. Af en toe zagen we een groepje Franse of Belgische supporters rustig voorbij lopen. Na de lunch hebben we door het centrum gewandeld, op zoek naar voetbalgekke Belgische of Franse supporters. Tevergeefs. Dan maar richting het stadion. Daar vlakbij zagen we een groep van ongeveer vijfhonderd Franse supporters, begeleid door de Duitse politie, richting het stadion gaan. Ze hadden een drummer bij zich. Was dat alles? dachten we. De Nederlandse mars bestaat normaal gesproken uit ruim veertigduizend fans. Misschien doen de Belgen het beter? Nou, die hadden helemaal geen stoet met supporters.

De sfeer in het stadion was prachtig. We hebben mooi en spannend voetbal gezien. Daarna heerlijk gedineerd en de volgende dag via Designer Outlet in Roermond (ook geen straf) naar huis gereden. Alles bij elkaar was het een leuke ervaring, maar helaas niet de EK-sfeer die we gehoopt hadden mee te maken.