januari 2022

In januari kijken we vooruit naar het nieuwe jaar en maken we plannen. We stellen onszelf vragen over wat we in het komend jaar willen. Een nieuwe hobby beginnen of wellicht een oude hobby oppakken? Een verre reis maken? Promotie op het werk? Huis verbouwen of misschien verhuizen? Aan een nieuwe opleiding beginnen? Bedrijf laten groeien door nieuwe klanten aan te trekken?

Bijna alle plannen die we maken zijn tegenwoordig afhankelijk van hoe de pandemie zich verder blijft ontwikkelen en onze samenleving beïnvloedt. En als ik kijk naar die vooruitzichten, word ik serieus bang. Wist je dat Nederland samen met de VS, VAE, Thailand, Duitsland, Switzerland en nog een aantal andere landen in december een ineenstorting van het geldsysteem heeft geoefend? Ze bereiden zich voor op een complete stand still van het mondiale betalingsverkeer in het komend voorjaar. Bij de simulatie was er sprake van een scenario waarbij miljoenen gevoelige gegevens op het Dark Web verschenen, fake news de social media overstroomden en burgers massaal hun geld van de bank gingen halen.

Ik vind dit een grimmig vooruitzicht, maar dezelfde landen hebben in december 2019 geoefend op de uitbraak van het Covid-virus, ze doen het dus niet zomaar. En wist je dat Nederlands meest bekendste trendwatcher, Adjiedj Bakas, voorspelt dat in 2022 er een toename van burgeroorlogen zal ontstaan, ook in de EU? Volgens hem is er ook een reële kans dat de EU uit elkaar valt, want die was niet in staat om snel te handelen t.o.v. het virus en voert daar nog steeds geen duidelijk beleid in, waardoor elk land wat anders doet. In Nederland verwacht Bakas de opstand van ‘De Kleyne Luyden’. Wat de trends van 2022 maar ook zijn, blijf ik plannen maken en mijn dromen waarmaken. Jij toch ook?