Heb je die geweldige uitzending van Arjan Lubach gezien vorige week? Hij had het over de dinsdag- en donderdagfile. Nederland heeft weer een nieuw fenomeen: mensen gaan alleen nog maar op dinsdag en donderdag naar hun werk. Maandag is de dag na het weekend, vrijdag is de dag voor het weekend, en woensdag? Tja, woensdag is de dag dat de kinderen een korte schooldag hebben, natuurlijk!
Afgelopen donderdag moest ik mijn vriend naar Schiphol brengen, en we hebben serieus anderhalf uur over die ‘donderdagfile’ gedaan. Normaal gesproken is het een half uurtje rijden vanuit Heiloo, maar die dag was het pure ellende. Het is echt waar. De uitzending van Lubach moet je trouwens even terugkijken, want die is ronduit hilarisch.
Maar eerlijk gezegd begrijp ik deze nieuwe trend niet helemaal. Ik heb namelijk negentien jaar lang lesgegeven op een middelbare school in Alkmaar. Toen ik begon, kregen jonge leraren niet zomaar een vast contract. Nee, ze moesten eerst een proefperiode van een jaar doorstaan voordat ze überhaupt een kans maakten op een vaste aanstelling. En als ze die vaste aanstelling eenmaal hadden, waren ze dolgelukkig! Tijden veranderen dus, want tegenwoordig lijkt een fulltime baan met vast contract niet meer zo hip te zijn. Je kunt beter iets met bitcoins of Instagram doen, of gewoon als zzp’er aan de slag gaan.
Mijn oudste zoon werkt bij Tata Steel, en zijn schoonvader vertelde tijdens het kerstdiner vol trots dat hij een schoonzoon heeft met een échte baan. Dat zegt wel wat, toch? Blijkbaar is het hebben van een baan tegenwoordig iets bijzonders. Ik vraag me af hoe de wereld er over vijftig jaar uitziet. Ik ben eigenlijk razend nieuwsgierig!