februari 2021

Terwijl men hier in Nederland te maken heeft met de avondklok, zet prins Bernhard jr. met zijn complete gezin de bloemetjes buiten op het Spaanse jetseteiland Ibiza. Het is zuiver gezien geen overtreding van de wet. Bovendien zijn eilanden op dit moment de meest veilige plekken op aarde om je te bevinden. En dat kan ik weten, omdat wij in december naar de Malediven zijn geweest.

Bij het inchecken moesten we al een negatieve PCR-testuitslag laten zien, die niet langer dan 72 uur van tevoren was afgenomen. Maar dat was nog niet alles. We vlogen via Qatar. En daar op het vliegveld werden onze boarding passen voor de vlucht naar Malé – de hoofdstad van de Malediven – afgenomen. We moesten in een lange rij gaan staan voor een professioneel ingerichte sneltest-straat met meer dan twintig testhokjes om nog een sneltest te doen.

Daarna moesten we een plaats nemen in een wachtruimte. Een geüniformeerde man riep steeds de namen van de mensen met een negatieve sneltest-uitslag om te gaan boarden. De naam van mijn partner werd ongeveer tien minuten eerder geroepen, dan die van mij. Hij stond aan de andere kant van de lijn, klaar om in te gaan stappen. Ik zat met zwetende handen te wachten totdat ik mijn naam ook hoorde.

In de tussentijd gingen allerlei scenario’s door mijn hoofd: ‘Wat als ik positief ben, moet ik hier in Qatar in quarantaine blijven?’ Een tijdje later zaten we in het vliegtuig, veilig tussen de mensen die niet besmet waren met het virus. Vanuit Malé vlogen we met een watervliegtuig naar ons klein idyllisch eilandje waar ongeveer driehonderd lokale mensen werkte. Ze mochten sinds de uitbraak van Covid-19 niet meer van het eiland af, wat als gevolg had dat ze allemaal niet besmet waren met het virus. En dat betekende dat we ons twee weken lang heerlijk in een Coronavrije bubbel hebben bevonden!